دانلود پایان نامه رشته گردشگری

معرفی شهر دماوند

(بصورت جامع و کامل)
 

نام دماوند :

دماوند ، نام بلندترین قله ی سلسله جبال البرز و نیز نام شهری است که در دامنه ی جنوبی این قله واقع شده است . "شهر دماوند" در گذشته به معنی "مملکت دماوند" بکار می رفته و نام شهر یا روستایی نبوده بلکه در مفهوم "قلمرو" و سرزمینی بوده که شهرها و روستاهای متعددی را شامل می شده است . این نام به پهلوی در کارنامه ی اردشیر بابکان  بصورت دُنباوند Dunbawand ودر کتیبه های دوران ساسانی چون کتیبه ی شاپور اول در نقش رستم فارس  و کتیبه ی نرسی  در پایکولی به صورت دومباوند Dumbawand و در نامه ی تنسر  و شهرستان های ایران  و نیز ایرانشهر کتاب جغرافیای موسی خورنی دُمباوند آمده  که در واقع تغییر یافته ی نام پهلوی آن است . 
 
این نام در منابع فارسی و عربی دوران اسلامی به صورت ضم دال دُنباوند  و فتح دال دَنباوند  و دَباوند  و دَماوند  آمده است .بدین ترتیب این نام قبل از اسلام و تا مدتی بعد از آن به ضم دال دُمباوند ، دُنباوند بوده و در قرون اسلامی آن را با فتح دال دَنباوند و رفته رفته دَماوند ثبت کرده اند ، که با نام پهلوی آن مطابقت دارد . اکنون نیز نام کوه و شهر با فتح دال دَماوند معروف است . 
این نام از دو جزء ترکیب شده ، دُم یا دَم + آوند یا دُما یا دَما + وند . نام های دُمباوند و دُنباوند و دَنباوند نیز از دو جزء ترکیب شده است ؛ دُمب dumb یا دُنب dunb یا دَنب danb به علاوه آوند avend یا وَند vand . در هر صورت این نامها از لحاظ معنایی برای کوه دماوند ، تفاوتی با یکدیگر ندارند . 
دَم dam یا دَنب ، همان دَم زبان پهلوی از مصدر دفتن daftan به معنی تف و گرما یا بخار و گاز است و آوند به معنی ظرف می باشد .  وند نیز پسوند نسبت است و در زبان فارسی باستان ، فراوان بکار رفته مانند ورجاوند varc a vand با شکوه و به معنی "دارنده ی ارج" می باشد .  بدین ترتیب می توان گفت به معنی ظرفی است که دارای تف و گرما یا بخار و گاز باشد و به همین علت آن را به قله ی بلند البرز که زمانی آتشفشانی بوده اطلاق کرده اند . درباره ی اطلاق این نام به کوه به معنای فوق شکی نیست ولی درباره ی چگونگی این نام به شهر احتمالات زیر را می توان مطرح کرد : 
 
 
 
فهرست مطالب
نام دماوند
دماوند شهر و کوه اسطوره ای

موقعیت جغرافیایی شهرستان دماوند 

جغرافیای سیاسی شهرستان دماوند

o بخش مرکزی 
o بخش رودهن    
مراکز فرهنگی شهرستان دماوند

جاذبه های تاریخی و طبیعی شهرستان دماوند

تاریخ دماوند
o دماوند در دوران ماد و هخامنشی
o دماوند در دوران اشکانیان و ساسانیان 

فهرست بناها و محوطه های  فرهنگی - تاریخی شهرستان دماوند

اشیاء بدست آمده از حفاری ها باستان شناسی در دماوند
گویش دماوندی

گویش دماوندی

آداب و رسوم مردم دماوند
روز دماوند و جشن تیرگان

مفاخر دماوند در گذر تاریخ

o رجال دینی
o رجال ادبی
o هنرمندان 
مفاخر معاصر شهرستان دماوند
o افراد اهل قلم دماوند

سیمای محیط زیست انسانی شهرستان دماوند

o صنایع مستقر در شهرستان دماوند

o زراعت و باغداری

تصویر عمومی از سیمای محیط زیست طبیعی شهرستان دماوند

o اقلیم منطقه دماوند
o تنوع گونه های گیاهی و جانوری منطقه دماوند

o تاریخچه استفاده انسان از گیاهان دارویی

o گیاهان دارویی دماوند

تاریخچه روابط انسان با حیات وحش

o گونه های جانوری حوزه دماوند
الف- پستانداران
ب- پرندگان
ج- دوزیستان 
د- ماهیان رودخانه حبله 
محـافظـت از محـیط زیـست