دانلود مقاله مهندسی نفت

نمک زدایی از نفت خام

 
چکیده:
فرآیند نمکزدایی و جداکردن موثر فاز پراکنده آب نمک از فاز نفتی پیوسته، فرآیندی مطلوب است که از روشهای گوناگونی نیز برخوردار است. به طور مثال، گرانشی، تعلیق شکن، عملکرد حرارتی و منعقد سازی الکترواستاتیکی روشهایی هستند که برای جداسازی آب نمک از نفت خام به کار برده میشوند.
هر کدام از این روشها مزیتها و مضراتی دارند. در ‌این مطالعه سعی شده ‌است که علاوه بر آشنایی با روشهای مختلف جداسازی آب نمک از نفت خام بر اساس آخرین تحقیقات انجام شده، روش جدید جداسازی آب نمک از نفت خام بوسیله نانو ساختارها ارائه شود. نانو ساختار ها در علوم مختلف کاربردهای گسترده ایی دارند.
 
یکی از ویژگیهای این نانو ساختارها قابلیت جذب بسیار بالای آنها است. یکی از روشهای معمول برای حذف ترکیبات حاوی نمک استفاده از جاذب‌ها است. امروزه استفاده از نانو ساختارها به عنوان جاذب در علوم مختلف توسعه یافته است. نانو مواد سلیسی از معمول ترین نانو جاذبهای به کار برده شده در زمینه جذب هستند. برخلاف دیگر روشهایی جداسازی نمک از نفت خام که در حال حاضر به کار برده میشوند، این روش ساده، ارزان، و با قابلیت خوب حذف نمک از نفت خام  است.
 
 
 
کلمات کلیدی:

روشهای جداسازی نفت خام

جداسازی آب نمک از نفت خام

جداسازی آب نمک از نفت خام با نانو ساختارها

 
 
 
مقدمه
قیمت نفت خام صادراتی وابسته به کیفیت آن است. بعنوان مثال هر پی. پی.ام افزایش آب و رسوبات نمکی موجود در نفت حدود ٠,٨٥ تا ١.٣ دلار کاهش قیمت را در بر خواهد داشت. این میزان به طور مثال بین ٠.١ تا ٣ درصد وزنی یا ١٠ پوند بازای هر ١٠٠٠ بشکه و یا حداکثر مجاز آب ٠.١٥یا ٠.١ تا %١٠ حجمی وحداکثر مجاز نمک ٢٩ گرم در متر مکعب است. بنابراین انجام تحقیقات جهت خالص سازی و افزایش کیفیت نفت خام لازم و ضروری است. دو پارامتر برای مشخص کردن کیفیت نفت وجود دارند، یکی دانسیته نفت خام که وابسته به مقدار پارافین، آسفالتین و دیگر هیدرو کربن های موجود در آن بوده و با واحد استاندارد آمریکایی API نمایش داده میشود که بالاتر بودن آن نشان دهنده سبکتر بودن نفت خام است و پایینتر بودن آن نشان دهنده سنگینتر بودن نفت خام است.
 
پارامتر دیگر درصد رسوبات نمکی و آب همراه نفت است که با پارامتر BS&W مشخص میشود. بیشتر میدانهای نفتی دنیا، نفت تولیدیشان با مقدار قابل توجهی آب نمک همراه است و در حال حاضر در ایران در اغلب چاهها نفت تولیدی، همراه با مقادیری آب نیز است. لازم است به منظور بالا بردن کیفیت نفت خام، آب نمک و در نتیجه نمک را از آن جدا کرد. هر روشی که موجب حذف آب، نمک، شن و ناخالصی های دیگر از نفت خام شود، تصفیه نفت خام نامیده میشود. تمامی روشهای تصفیه نفت دارای یک هدف مشترک است و آن ایجاد شرایط و محیطی مناسب برای جداسازی آب نمک از نفت خام توسط نیروی ثقل است[٣-١]
 
 
فهرست مطالب
بررسی روش‌های نمک‌زدایی از نفت خام 1
چکیده: 2
١.مقدمه 2

. فرایند نمکزدایی که معمولاً پس از آب زدایی یا شکست امولسیون آب در نفت خام صورت میگیرد شامل مراحل زیر است : 3

1- اضافه کردن آب رقیق (یا با نمک کمتر) به نفت خام: 3
3- استفاده از سیستم گرمایش: 3

٣- تزریق مواد شیمیایی: 3

٢. روشهای ‌صنعتی ‌جداسازی ‌نمک ‌از‌ نفت خام 4

٢ . ١. جداسازی‌ آب نمک ‌از نفت ‌خام با ‌روش ‌ثقلی 4

٢ . ٢. جداسازی ‌آب ‌نمک ‌از ‌نفت‌ خام با ‌روش ‌حرارتی 4

٢ . ٣. نمک‌زدایی‌ به ‌روش ‌اضافه ‌کردن ‌آب ‌شیرین 4

شکل١: شماتیکی ‌از ‌نمکزدای بوسیله اضافه‌کردن ‌آب‌شیرین[٣] 5

٢ . ٤. جداسازی‌آب‌نمک‌ از ‌نفت خام با استفاده از‌ مواد تعلیق‌ شکن 5

٢ . ٥. جداسازی‌آب‌ نمک ‌از نفت ‌خام با‌‌ روشهای مکانیکی 6

٢ . ٦. جداسازی ‌آب ‌نمک ‌از نفت ‌خام ‌با‌ روش ‌الکتریکی 7

شکل ٢: نمای شماتیک از نحوه قرار گرفتن الکترودها در تکنولوژی برق دوگانه[١٠] 8
٢ . ٧. روش ترکیبی 8

٣. جداسازی‌ آب‌نمک ‌از نفت ‌خام ‌با استفاده از نانو جاذبها 9

شکل ٤: درصد آب جدا شده در غلظت ٠,٠١ درصد وزنی در دمای ٦٥ درجه بعد از ٤ ساعت[١٥]. 10
مراجع 11